Co dobrego można zrobić z pulpy z mango

Słodkości z pulpą mango

Desery są najzdrowsze, gdy doda się do nich mnóstwo świeżych owoców. Nie zawsze jest to możliwe, ponieważ sezon owocowy jest głównie wiosną i latem. Warto wówczas zbierać owoce i je mrozić, by zimą robić z nich przetwory czy pulpy. Bardzo smakowitym do tego owocem jest mango, ze względu na swoją słodycz. Pulpa z mango jest na tyle atrakcyjna kulinarnie, że można z niej wytworzyć niezwykłe desery. Mogą to być budynie, kisiele, lody, bita śmietana, wszelkie kremy smakowe, do których właśnie dodaje się pulpę z mango. Może być także zamiennikiem cukru, co dla wegan jest bardzo ważne. Dzięki temu desery będą naturalne i dzieci chętnie je zjedzą po posiłku. Deser z użyciem pulpy z mango może być bardzo kolorowy, ponieważ do mango pasują również banany, kiwi, jabłka, czy gorzka czekolada. Przepisy pokazują, że składniki kładzie się warstwowo, tak aby deser był nie tylko smaczny, ale i ładnie wyglądał. Z pulpą z mango zrobisz pyszne desery.

Pulpa z mango w kuchni

Pulpa z mango nie jest tylko wykorzystywana do deserów, ale również do dań na ciepło. Bardzo chętnie polecana przez kucharzy na obiad, do mięsa, gotowanego lub pieczonego. Swoją słodyczą może zastąpić miód lub cukier, co przy bardzo kalorycznym obiedzie ma ogromne znaczenie. Przy robieniu mięsa, pulpa z mango powinna być dodawana pod koniec przyrządzania, aby smak był nadal wyrazisty. Może stanowić także dodatek do potrawy lub też być jego elementem. Niektóre osoby pulpę z mango dodają do surówek, zamiast jabłka. W takiej postaci powinna być ona świeża, co latem jest łatwym zadaniem. Wystarczy mango chwilę pogotować na ogniu i wystudzić, a potem od razu dodawać do startych warzyw i spożyć tego samego dnia. Nadaje się również na śniadanie do płatków kukurydzianych, musli i jogurtów mlecznych. Warto zachęcać dzieci do jedzenia pulpy z mango w różnej postaci, dzięki czemu odzwyczają się od spożywania nadmiernej ilości cukru. Pulpa jest dobra do bułek mlecznych, drożdżówek czy rogali zamiast słynnego masła orzechowego kupowanego w sklepie.