Pulpa z mango – nie tylko do deserów!

Mango to smaczny owoc egzotyczny, znajdujący coraz większą popularność również w Polsce. Sprowadzany z krajów tropikalnych stanowi intersujące uzupełnienie zbalansowanej diety, ciesząc nie tylko smakiem, ale również szeregiem zalet zdrowotnych. Niestety, świeże mango pojawia się w sklepach jedynie okazjonalnie. Poza tym, często nie wiadomo, jak długo leżało na półce oraz czy nie zostało zabezpieczone ogromną ilością środków chemicznych… Idealną alternatywą dla świeżego owocu będzie gotowa z pulpa z mango.

Mango – wartości zdrowotne

Mango to nie tylko oryginalny smak i znaczna uniwersalność zastosowań. Ważne są również wartości zdrowotne tego owocu. Po pierwsze, trzeba pamiętać, że pulpa z mango jest niskokaloryczna, gdyż 100 g świeżego owocu dostarcza jedynie 60 kcal. Mango charakteryzuje się również niskim indeksem glikemicznym, przez co może być spożywane przez osoby kontrolujące poziom cukru we krwi.

Ponadto, substancje aktywne zawarte w owocach mango spowalniają procesy starzenia się organizmu i obniżają poziom cholesterolu, przez co mają zbawienny wpływ na działanie systemu krążenia. Owoc stanowi również bogate źródło witamin i minerałów.

Pulpa z mango – ciekawe zastosowania

Pulpa z mango stwarza wiele możliwości zastosowań kulinarnych. Chociaż owoce zazwyczaj kojarzą się nam ze słodkimi deserami, to ten egzotyczny przysmak odnajdzie się równie dobrze w przepisach bardziej wytrawnych. A oto kilka inspiracji na zastosowanie pysznego i aromatycznego przecieru:

 – chutney z mango – doprawienie pulpy startym imbirem, kminem rzymskim, niewielką ilością skarmelizowanej cebulki, solą i pieprzem pozwoli uzyskać przepyszny dodatek do mięs na zimno;

 – mango parfait to elegancki i bardzo zdrowy deser, który przygotujemy przekładając w dekoracyjnych pucharkach warstwy naturalnego jogurtu pulpą z mango i chrupiącą gramolą;

 – smoothie z mango – w blenderze kielichowym wystarczy zmiksować banany, napój roślinny i pulpę z mango. Podane z kostkami lodu przyniesie orzeźwienie i przyjemnie ochłodzi.

Dzięki bogactwu zastosowań mango idealnie nadaje się do własnych kuchennych eksperymentów.

pulpa z mango, chutney z mango, mango parfait, zalety mango